Thursday, December 19, 2013

end of sem 1

Assalamualaikum,, akhirnya hari ni adalah hari terakhir kuliah bagi semester satu.Pejam celik pejam celik,,sekejab je dah habis semester satu, Hari ini merupakan hari terakhir yang panjang bagi saya kerana saya mula kelas pada pukul 8.00 pagi dan kelas terakhir saya pada jam 7 malam, sangat penat. Setelah pulang kebilik, saya perlu mencuci semua pakaian saya kerana esok saya akan pulang ke kampung sebelum peperiksaan. Selesai isyak saya ada meeting pulak.

Saya seronok kerana dalam meeting saya dinaikkan pangkat daripada ahli jawatankuasa kepada timbalan.. Tetapi banyak kerja yang bakal menanti saya pada semester depan. Walaupun cuti semester selama sebulan,Tetapi saya hanya cuti 2 minggu sahaja untuk melaksanakan segala hal. Aktiviti yang bakal saya jalankan adalah aktiviti besar KOLEJ KERIS MAS iaitu "TEMASYA GEMILANG KOLEJ KERIS MAS" yang menelan belanja sebanyak RM50000,, oleh itu semasa cuti semester,saya dan rakan rakan perlu membuat marketing untuk mencari dana. Kami perlu pergi ke syarikat2 untuk meminta dana.

Jam 10.30 malam baru saya pulang kebilik,, semester ini diakhiri dengan alhamdulillah.. Terima kasih kepada semua pensyarah yang mengajar saya,,kawan kawan yang memberi tunjuk ajar kepada saya, Kawan sebilik yang sabar melayan kerenah saya.. TERIMA KASIH SEMUA.




Sunday, December 15, 2013

drama presentation

Assalamualaikum,,hari ini merupakan drama presentation bagi group saya. Group saya akan mempersembahkan sebuah drama yang bertajuk "Silly King Billy". Ia mengisahkan seorang raja yang sangat obses dengan pakaian,,dia nak pakaian yang baru setiap hari.Saya memegang watak sebagai tukang jahit yang jahat.. Saya telah mereka baju untuk raja.. Saya hanya reka baju biasa sahaja untuk raja. Tetapi saya membuat satu muslihat iaitu "hanya orang yang pandai sahaja boleh melihat baju itu,,orang bodoh hanya melihat baju biasa sahaja ". Raja yang berlagak pandai itu,,mengatakan baju itu sangat cantik,,wal hal baju itu hanya tshirt kosong. Semua orang ketawakan raja yang bodoh itu..

Persembahan dilakukan di DTAMS.. Mula pada jam 9.00 pagi sampai 2.00 petang..6 kumpulan yang bertanding ,,kami merupakan kumpulan yang kelima membuat persembahan.. Walaupun kami tidak terpilih sebagai 2 kumpulan terbaik, tetapi kami berpuas hati dengan ape yang kami lakukan.. Belajar Foundation english best!!..

 Ini pelakon2 kumpulan kami,,ade queen, model, servant, tailors,story teller dan banyak lagi watak sampingan
 saya sebagai tailor bersama model model pakaian yang saya telah reka..
Perkara yang lucu ketika model menggayakan pakaian adalah,,model terjatuh..kerana keadaan lantai yang sangat licin,,tetapi persembahan tetap diteruskan
Ini keseluruhan kelas saya bersama pensyarah iaitu Puan Azwan dan Puan Michie Farida..

TERIMA KASIH SEBAB MENGAJAR KAMI PUAN

Friday, December 13, 2013

final projek PD

Assalamualaikum,,hari ini buat pertama kalinya saya pergi ke pusat kitar semula UKM
Buat ape disana?? sebenarnya kami kena buat projek untuk subjek pembangunan diri, Kami perlu melakukan aktiviti sosial dan memerlukan responden pelajar UKM.. kami memilih untuk membuat projek kitar semula..

Mula2 kami mengutip barang barang yang boleh dikitar semula dari bilik ke bilik dan mendapatkan maklum balas daripada pelajar UKM.. contoh seperti ini..


Kemudian kami perlu menghantarnya di pusat kitar semula UKM.. seronok sangat melakukan aktiviti sosial ini, kerana banyak benda baru yang dapat diperolehi.. Terima kasih kepada semua ahli kumpulan keran memberi kerjasama yang sangat baik..THANKS A LOT FRIENDS

Saturday, December 7, 2013

Permanis UKM

ASSALAMUALAIKUM,

Hari ini saya menyertai aktiviti PERMANIS UKM di Port Dickson Negeri Sembilan.
Kami Dikehendaki berkumpul di pusanika pada jam 7.30pagi dan bertolak ke port dickson pada pukul 8.00 pagi,, Kami tiba di pantai batu 4 pada jam 9.30 pagi.
Sesampai sahaja kami disana, kami terus mengambil beg pakaian untuk menukar pakaian yang selesa, tetapi malangnya semua toilet tidak mempunyai pintu,kami terpaksa membantu orang lain untuk menutup pintu menggunakan tuala. Selepas itu,kami diberi kepada 4 kumpulan. Satu kumpulan 6 orang, Kami bermula dengan permainan sukaneka. permainan yang dijalankan ialah

  1. Cari gula gula dalam tepung,
  2. Bawa Guli dalam susu
  3. Boling Pantai menggunakan buah kelapa
  4. Bola sepak
  5. Bola beracun
selepas itu,kami makan tengahri bersama sama dan pergi menunaikan solat zuhur di surau, Selepas solat kami menyambug kembali bermain iaitu bermain baling belon berisi air, Memang basah!!. selepas itu kami bebas melakukan aktiviti seperti mandi manda,bermain banana boat,jetski dan sebagainya.


Selepas asar, kami mula membuat aktiviti membakar ayam,ikan,hot dog sotong untuk makan petang pula,,
Usai makan,,kami semua pergi ke pantai untuk melihat matahari terbenam,,tetapi sayangnya ,,tidak dapat melihat matahari terbenam kerana cuaca agak mendung


selepas maghrib kami bergerak pulang ke UKM..

Friday, December 6, 2013

scholarship

Assalamualaikum, hari ini keputusan biasiswa JPA diumumkan,setelah hampir tiga kali ditangguhkan, hari ini adalah hari mereka umumkan senarai pelajar yang berjaya mendapat JPA. Di laman sesawang JPA ada paparkan yang mereka akan umumkan pada jam 6.00 petang,,tetapi pada pkul 5.00 petang,rakan saya ada memberitahu bahawa JPA telah mengumumkannya.. Saya pun terus membuka laptop saya dan pergi laman sesawang JPA.. Dengan Bismilah,, saya membukanya..

Alhamdulillah saya berjaya mendapat JPA,. Saya dapat mengurangkan beban ayah saya kerana saya tidak memohon PTPTN..

Final projek management

Assalamualaikum, hari ini saya dan ahli kumpulan saya pergi ke seremban untuk menemu ramah seorang pengurus untuk melaksanakan tugasan subjek pengantar pengurusan. Tajuk tugasan kami ialah "Sehari Dalam Hidup Seorang Pengurus".. Ini ahli kumpulan saya yang pergi
 wani,Saya Dan Atirah
Kami bertolak dari rumah pada jam 8.30 dan sampai di Syarikat Air Negeri Sembilan(SAINS)pada jam 9.00 pagi.
kami menemu ramah pengurus agihan iaitu En Hj Razak Bin Lajis




Encik Haji Razak terlalu baik dengan kami, banyak maklumat yang telah diberikan kepada kami. Kami berasa sangat seronok dapat bekerjasama dengan Encik haji Razak.Segala soalan yang ditanya, dia dapat menjawabnya dengan baik.. Haji Razak juga seorang yang mesra denga pekerjanya, walaupun dia terpaksa mengurus 400 orang pekerja,dia tetap memberi layanan yang sangat baik kepada pekerjanya..


selepas selesai menemu ramah pengurus,kami pergi ke terminal one untuk mencari barang. Saya terpaksa membeli kasut baru kerana kasut saya putus ketika di SEREMBAN. Pada Jam 1engahrai,kami pulang ke ukm,ALHAMDULILLAH, kami tiba di ukm pada jam 2.30 petang

Friday, November 29, 2013

MY baby

Assalamualaikum, hari ini saya mendapat berita gembira daripada abang saya bahawa kakak iparlah saya telah selamat melahirkan anak kedua mereka.Alhamdulillah. Baby dilahirkan pada tanggal 29.November 2013 jam 4.44 petang seberat 2.95kg. Alhamdulillah saya dapat anak buah lelaki yang kedua. Nama masih belum diberikan tetapi kakak(2 tahun) kepada baby ini telah memanggilnya baby adam. Mungkin kerana ditempat pengasuhnya,,ade budak bernama adam.

Ini gambar yang dipamerkan oleh kakak saya..
Sangat comel,insyaallah esok saya akan ke rumah abang saya untuk melawat baby dan melawat keadaan kakak saya.. Alhamdulillah

Saturday, November 23, 2013

seremban

Assalamualaikum,
Hari ini aku amik ujian mikroekonomi..
yeahh!!! ini adalah ujian terakhir untuk mid test,,
rasa macam seronok sangat sebab aku dah boleh fikir untuk final exam dan siapkan segala final projek.
Muka ceria habis peperiksaan, harap dapat keputusan yang baik,Amin..
Selepas habis exam aku ambil keputusan untuk balik seremban.
aku pulang pada jam 5 petang, aku ambil tiket keretaapi dari UKM ke senawang.
Tetapi apabila sampai sahaja di seremban,pihak ktm memberitahu kami bahawa seremban adalah stesen yang terakhir.aku terpaksa turun diseremban, walaupun aku telah membayar tiket ke senawang.
aku suruh kakak jemput diseremban.. Seronok dapat jumpa adik beradik dan saudara mara.

Thursday, November 21, 2013

Tuesday, November 5, 2013

girl's day out

Assalamualaikum,, semalam aku dgn kwan2 aku keluar jenjalan,,,mmg normal bila cuti jer msty ajak keluar kan..haih..mula2 kiteorg rancang nk gi melaka,,pastuh x jdi,,rancang pegi mid valley je lah...hohoho... ape2 msty aku lead,,mlm tuh kjab call dye ni,,kjab call dye nie...haih...mmg byak kredit aku,,nak call korang..hahahaha..pkul 9.30 pagi kiteorg naik bas,,pkul12,15 gitu smpailah mid valley...lame betul naik train..huhuhu..mcm2 org dijumpai seperti negara asing,,,x puas hati bila smpai stesen UKM,,dyeorg sruh aku turun..sampainya hati mu...huhuhu..

dlm train mmg sgt lame lah kan,, aku pun on internet utk asu dan atin tweet2..huhu msalah nyer ddk sebelah2,,itu pun nk tweet kihkihkih,,,smpai merah bateri aku sebb dok share internet ngan dyeorg... hahaha,,bila aku tutup internet,,dyeorg smbung dgn msj pulak,,,hahaha atin ngan asu ni,,,ddk punyalah dekat,,ckp x nk,guna msj jer, apelahh..

sesampai jer kt mid,,bnda pertama yg dicari adelah tmpat mkn...pusing satu mid valley,,hampir sejam,,x decide lgi nk mkn ape,,,haih,,last2 aku yg decide,,dyeorg ikut jer..yelah dyeorg ssh sgt nk buat keputusan an..
dalam surau sempat jer bergambar...kihkihkih...
kiteorg pegi 5 org...atin bwak 2 geng,,pastuh aku dan asu..hehe... best ar dpt jenjlan ngan korang... mmg best pun..dan ade lah beberapa org kwan aku terjumpa kt sane..
heyyy,,bnda yg aku x expect adelah,,, dyeorg bg aku hadiah smpena besday...omg!!!! dh lame kot besday aku,,,thanks terharu nk nangis....x yah bg hadiah,,aku mntx memain jer,,x sgka dyeorg belikan...huhu..
aku dpt nie


 ahhhhh thank you,,,so sweet,,,mcm bf pulak yg bg...hehehe
 

pkul 4.00 kteorg gerak balik umah,,,hehehehe nk tau,,asu time pegi dye tido,,time balik pun dye tido,,,punya sedap landing atas bahu aku...haaaaa amik kau aku amik gmbr...kihkihkih..
nasiblah asu,,pastuuhhh bila nk amik gmbr lgi,,dye tersedar pulak...hahaha...kantoi..ok smpai disini saje,,,skrg aku pening sape nk tolong aku mkn nie...haih
help me plisssss...

Monday, November 4, 2013

Kawin Abg Aril

Assalamualaikum...mari kita ke johor pulak..buat ape pegi johor??? oke abg sedara aku kawin lah..seronoknyer,,,haaha sebb dpt kumpul dgn family yg happening plus pening dn ntahlah,,,ssh nk describe..dyeorg klau dpt berborak..pehh penuh notification aku...terutamanya kt wassap..penah sekali aku busy..x bukak fon..amik kau 800 ++ unread msj...gilos...hahahah ehh melalut sudah...jom smbung.. rumah mak lang aku kt batu pahat kg parit jelutong depan UTHM.. aku smpai johor tepat waktu zohor hari sabtu..
lpas jer ddk tgok tv mkn,,,kazen aku ajak gi mall..ape lgi...aku on jer...hahahaha...naik myvi tpi penumpang dye,,penuh ya rabbi hahahaha...

malam before kenduri,,mak lang aku buat kenduri doa selamat... mak lang aku buat style nasi ambeng gitu...firsttime aku tgok sbb joho an jawa..hihi...mak aku jawa gak tpi x penah buat pun..
sedapnyer,,lapar pulak..hehehe aku pun try mkn dlm dulang nie..sepatutnya satu dulang 4 org...tpi kiteorg mkn ramai,,aku,mak aku,makcik2 aku serta beberapa org kazen...mkn bergilir gilir,,sape dh kenyang bole bgun,,ganti org lain.. gila lahh itu pun x habis...hahaha nk tau..aku org first ddk utk mkn dan aku org terakhir bgun...hahahaha...org lain ddk siap ganti2 dgn org lain..aku x berganjak kot..dyeorg kate aku mkn byak...pdahal dyeorg x sedar aku mkn aym jer...ddk ratah ayam,,sbb tu lah lame...hahahahaha
best ar mkn cmnie,,pastuh ade bakar sate 1000 cucuk..sate pun makan cara cmnie... namanye sate ambeng... satu letak dlm dulang,,pastuh curah kuah,,sekelip mata habis...dasar pirana dyeorg nie..hahaha...

esoknyer,,pkul9.00 dyeorg dh siap pegi nikah,,abg aril mmg x leh ddk diam sbb dye dh risau sgt...hahaha rilex ar abg aril...waktu nikah,,aku x pegi,,mlas ar nk beratur pegi mandi...hahaha kiteorg update dyeorg nikah melalui wasap jer..kakak aku yg wasap sbb dye pegi...huhuhuhuh

keluarga mak lang aku,,tahniah abg aril :),kak jaja xde sbb dye kje kt arab,,sian kak jaja,,call smpai nangis2

pkul 2 ptg pergi lah anta dyeorg kawin..haha lmbt kan pkul 2...klau kt sini pkul 1.30 pun dh kira lmbt sgt an...aku smpai tertido tido menunggu nk pkul 2 tuh lma sgt...hahahah


ini pelamin dye..cantik kan..i loike...hahah
get ready tol!!!
oke i'm ready...huhuhu
nak tau byak giler dye mintak tol...lama sgt2... smpai kiteorg dh msuk ikut pintu lain dh...hahahahaha...seb baik dh get ready tol byak2... 
majlis potong kek..
dan seterusnya sesi bergmbar..

haaa!!!! amik sekali family wan dara naik,,,bole roboh pelamin pengantin,,,ramai sesgt...oh no ini bru separuh,,ramai lgi yg x de dlm gmbr,,,ramai x,,happening x...huhu i love them much.. seronok sgt2..
klau pegi ngantar pengatin,,x sah klau x 20kereta dan keatas...huhu ramai sgt..

 oh ini family along aku,,,angah aku x pegi sbb dye sibuk kje,, dye kate klau dye x kje,,satu malaysia x de elektrik,,yelah angah,,org caye tuh...nasiblah kje TNB..
 dari kiri pak itam,,ira,,me and syakirah...kami dikira sebaya,,aku tua berapa bulan jer,, klau x,,kita same tahun kan..hehehe..
this is my nephew,,,ommo dh pndai ckp,,,comelnyer,,, 

Friday, October 25, 2013

Pesta Konvo

Assalamualaikum,kali ni saya nak story pada yang berlaku malam tadi..
Malam tadi merupakan majlis pelancaran pesta konvo oleh Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan iaitu canselor UKM..

Saya melakukan persembahan pada hari tersebut iaitu bermain cak lempong ketika ketibaan Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. walaupun saya orang negeri sembilan, ini adalah kali pertama saya berjumpa dengan Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan secara realiti. Saya berbangga dapat bermain cak lempong di hadapan beliau.. Paling saya bangga apabila lagu Kebesaran Negeri Sembilan berkumandang di UKM, saya ingatkan saya tidak akan dengar lagi lagu negeri sembilan kerana saya kini belajar di selangor,tpi saya tetap juga boleh dengarkannya dan menyanyi kan nya..

Ini gambar kami keltika latihan cak lempong dan rehearsal penuh pelancaran cak lempong.
Dan ini pula pada hari pelancaran pesta konvo UKM yang ke 41
 Tarian oleh kelab tarian




Terus terang saya katakan sangat seronok...ini pengalaman pertama saya bermain cak lempong di hadapan orang ramai kerana saya baru sahaja sebulan belajar bermain cak lempong.
Cukup sampai disini sahaja :).. Good Bye

Thursday, October 10, 2013

My special Day

Assalamualaikum,, hari  ni 10.oktober 2013 bersamaan hari khamis merupakan hari lahir aku yang ke 19 tahun.. Jom menyanyi sikit..

" Selamat hari jadi, selamat hari jadi, selamat hari jadi untuk aku,selamat hari jadi"



Hehehe..tak apelah,,menyanyi untuk diri sendiri kan.. aku tak sambut pun hari lahir aku,,sebab kelas aku hari ini sangat padat,, daripada pukul 8.00 pagi sehingga 7.00 petang... sampai sahaja di bilik terus je rehat..tak sempat nak buat sambutan.. tak kisah sangat sambut ke tidak... Yang penting di panjangkan umur,,dan dimurahkan rezeki..AMIN..

x ramai yg wish aku sbb aku hide birthday aku kt fb.. huhuhu aku nk tengok sape kwan yg btul2 igt besday aku tnpa facebook igt kan...alhamdulillah,,aku tau sape kwan aku yg sebenarnyer.. hahahaha xdelah..means kwan baik lah kan...thankss korang sbb igt besday aku..aku pun akn selalu igt besday korang..insyaallah


thanks korang...muahh..hahahahaha... erm balik jer bilik mmg aku call semua kwan2 aku....mmg lame ar bergayut...sorang ckp 30 minit...panas seh telinga aku...hahaha

saya dh 19 tahun..yeahhh yeahhh