Friday, June 21, 2013

Tips tips kecantikan diri


Salam Jumaat...


1. Untuk wajah yang segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan terus dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Dan ambillah sajadah, solat, berzikir, dan berdoa.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah senaman. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan zikir dan doa.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Bukan hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlakku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimah-kalimah Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyakkan sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk menjadi terkenal, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan dikenali dan disayangi.
copy and paste
" Selamat beramal "



Tuesday, June 11, 2013

X de air???? OMG...haha

haa!! x de air

Assalamualaikum..hai..kabare??
dengar cerita..hari nie bekalan air di N9 akan ditutup sementara waktu utk kerja2 pembaikan...
selanjutnya disini ya ---> (^.^)
haha..tiba tiba teringat kt budak matrik kuala pilah...
sian junior...x de air...haha..
itulah cabaran pertama korg duk matrik uh...

ddk matrik pilah mmg kne ade kesabaran eh..
xde kesabaran boleh pindah..hahaha sbb matrik tu selalu x de air..
sbb??? x tahulah aku...haha

aku igt waktu ddk matrik dulu,,time x de air mmg sgt penat...
nangis weh..tpi aku xde lah nangis...
korang bayangkan...bilik aku tgkat atas sekali,,
tgkat 4,, klau ade lif boleh tahan lgi.. nie x de...
macam nak patah pinggang aku angkut air...
angkut air satu hal..pastuh beratur panjang satu hal..

klau sabtu ahad,, bab mandi x kesah sgt...mandi sehari sekali je...
tapi bab amik wuduk tuh...Ya Allah dugaan btul..
nak amik wuduk beratur pnjg,, pastuh turun naik ke tgkat 4,, 5 kali sehari...
pastuh aku bg idea kt roomates aku..
solat zuhur dekat2 pkul 4...pastuh simpan wuduk smpai asar...
haa..x yah turun byak kali an...
magrib pulak dilmbtkan ,,, pastuh solat isyak bila dh smpai waktu..
mmg x elok solat lmbtkan...tpi terpaksa...hahahah

itu klau sabtu ahad...
klau hari kuliah...arggggg seteres..
bgun 3.30 pagi atau pkul 4pagi...
utk pegi mandi di toilet2 dewan kuliah...
takpun beratur amik air...
sadisssssss...
bila dh ade air,,,heaven gila mandi..
sorang mandi,, setgah jam...haha...

aku bernasib baik sikit sbb abg ipar aku kejer kt SAINS kuala pilah
bila x de air..call dye..nnt dye cek...
bila air x cukup..call dye sruh hantar air kt matrik...
ade ura2 pasal x de air??? tye je dye sama ada betul ke idak..
penah sekali aku merajuk sbb syarikat air hantar air kat blok C dan blok B je..
Blok A x hantar...aarrrggghhh..
pastuh aku ckp...lain kali hantar kat blok A jer...hahaha

tapi itu tggal kenangan...ececehhh...hahaha..
AKU RINDU KMNS...



Saturday, June 8, 2013

Cinta dan Rindu


Rindu??
Rindu itu anugerah
Kurniaan daripada tuhan
Setiap insan yang berhati nurani punya rasa rindu

Cinta dan rindu itu
Bermula daripada Adam dan Hawa
Dikisahkan Yusuf dan Zulaikha
Diabadikan Shah Jehan dan Mumtaz Shah
Diperikan pula oleh Romeo dan Juliet
Diceritakan Rama dan Sita
Dilakonkan oleh Laila Majnun
Dan kini, kita pula yang meneruskannya

Sungguh bahagia insan yang telah menemukan
Cinta dan Rindu sejati
Ibarat tasbih dan benang pengikatnya
Terajud menjadi untaian
Yang akan selalu disentuh
Satu demi satu oleh insan mulia
Yang Bibirnya basah akan cinta kepada Allah






copy from Filem 99 Kali  Rindu
Arahan Azhari Zain

Friday, June 7, 2013

NOTHING TO SAY



Assalamualaikum...

Aku sangat kecik hati dengan kau nie...aku x taulah...result aku baik salah,,result aku teruk pun salahkan...
kau nak ape sebenarnya...aku sentap sebb kau tulis kau x nak kawan dgn budak prak kau dah...
pastuh kau kate budak pandai kwan ngan budak pandai2 jer...budak bodoh kwan dengan budak bodoh...
aku geram dengan kau..aku kawan dengan semua orang,,x kesah lah bodoh ke pandai ker...aku x kesah...
bagi aku semua kawan2 aku pndai...klau x pandai...korang x kan msuk matrik,,poli,,universiti,,kolej,,..
even result kau tuh x 4flat..kau patut bersyukurlah..x payah nak salah kan org lain...setimpal lah dengan usaha kau...klau diri sendiri x berusaha jangan harap lah kau nak dapt 4 flat ker hape...
Janganlah nak salahkan orang lain...aku kawan kau weh...paling aku sentap bila kau sanggup telefon mamat yg kau x berapa nak rapat,,menangis nangis pasal result kau tuh kat mamat tuh...kau kate mamat tuh lebih memahami kau...wei gila...abis aku dgn yg lain2 nie ape haa...kau x boleh ker nak ngadu kat aku...aku kan kawan rapat kau...mkn sama,,buat keje sama,,gosip sama,,.asal kau sanggup ngadu kat org lain padahal kawan sendri ade...

Aku sangguplah dengar segala masalah kau....aku sanggup jadi bahu kau utk kau nangis...sumpah aku kecewa sangat sangat kat kau...lagi satu..kenapa kau suka sangat mencarut..cuba bawak bersabar sikit...
kau kate kau manusia biase,,,biaselah klau marah mesti keluar carut2 tuh...weh...aku manusia biase jugak...tpi aku x de nak mencarut carut tuh...aku kesal waktu study week hari tuh,,kau x dapat memahami satu topik tuh...pastu kau pergi carut subjek tuh...sumpah aku marah kau...bila aku tegur kau,,aku cakap "berusaha lah sikit,,,x dapat semua pun,,dapat sikit jadilah"...kau tak balas..
aku tau kau marah aku sebab aku tegur kau...tapi aku biar jer lah kau...pastu kau ckp kau rindu aku...time tuh aku pkir kau dh x marah aku dah...kita kawan balik mcam biase...
walaupun aku sentap dgn kau sebb carut subjek tuh..tapi aku kwan kau balik sebb aku sayang kau...

kau cakap x der org yg pedulikan kau sekarang nie kan...weh...aku sangat pedulikan kau...aku nak tanya kau bila kau rase diri kau dah stabil...aku tau kau tgh sedih..aku x kan kacau kau skrg...tapi nnt aku akn tya pasal kau...aku x berani nak ckp dgn kau skrg,,aku x berani nak tya lebih2 kat kau...sebab aku takut kau akan cakap "ala 4 flat,,untunglah,,aku nie pointer sikit jer,,x layak nak kawan kau".... seriusly aku nak tau result kau...aku tau result kau oke sebenarnya kan...at least 3.00 dan keatas....tolonglah weh...
janganlah mcm nie...aku sentap sangat ngan kau...aku cerita kat mak aku...sbb aku x sggup nak tggung kesedihan nie..aku x tau nak cerita kat sape..aku tak tau...knape kau jdi mcm nie haa...

Kau janganlah pikir aku nie berlagak dapt result hebat ker ape...aku x de pun rase nak berlagak...
result tuh aku tulis kat blog sebb nak nunjuk???TAKKKK mane ade..ini blog aku...aku suka share macam 2 kat blog aku lah...lagi pun aku tau blog aku nie x de sape yg nak baca....kalau aku nak menunjuk...aku dh publish result aku kt FB...x yah nak tulis kat blog...BLOG X DE ORANG BACA LAH...

Jangan buat aku benci kau perempuan,,jangan buat aku ckp "GO DIE"..jangan buat aku x peduli langsung pasal kau lah..sebab..kau akan jadi orang yg pertama yg buat aku jadi camtuh...aku x penah benci kat orang..cuma kengkadang aku xsuka ngan perangai org tuh je..biarlah org x suka kita,,jangan kita x suka org tuh...x kesah lah kau suka aku ke tdak.. sbb TAK SEMUA ORANG SUKA KITA,,KALAU KITA SENDIRI TAK BOLEH SUKA SEMUA ORANG... Aku bukan baik,,,aku bukan bajet baik,,tapi aku nak jadi baik..

Sekian

Thursday, June 6, 2013

Akhirnya !!!!

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...
oke kali nak tulis pasal result pulak eh...
cemana nak mula eh...

kita start pada 5.jun.2013..
result diumumkan akn dikeluarkan pada 5.jun 2013 jam 10 pagi...
aku mmg sgt cuak...mlm before result...x boleh tido...
that normal lah kan..
pagi tuh jantung aku laju semcm...YA ALLAH...
10 pagi..aku x cek trus..rilek dulu..
smpai lah kwan aku msj x boleh cek..
baca twitter,,baca group kolej semua ckp x bole cek...
aku sabar je lah kan...
ade yg ckp result kuar pkul 2 ptg...pastuh pukul 4 ptg...
oke2...sabar lagi...
dapat lgi berita yg result kuar pada 6. Jun selepas pkul 12...
oke terbaik!!!

aku kena sabar jela...tggung lagi kegelisahan dlm hati satu hari...
oke...tdi..aku kne tggu lah smpai pkul 12...tgok tv..tenangkan hati...
pkul 10.30 pagi cenggitu..dpt lgi satu berita...TARA!!!

 wah...terbaek dri ladang...aku kne sabar lagi..
aku kne bersabar jugak..
sebb klau aku ngamuk x de bnda tuh wujud dpan mata...
sabar punya sabar...
kwan aku tweet..dye bg tau yg sms dh boleh cek...

oke2...aku nak cek..aku dh x boleh tahan lagi...
taip sms pun gigil...
beberapa saat kemudian..msj masuk...
Bismillahhirrahmanirrahim..
aku bukak...

Ya Allah,, aku bersyukur kepadaMu..Alhamdulillah
aku nak nangis..tpi cover2..mak aku ade kat sebelah..haha
lbih kurang pkul 3..aku gi cek tenet plak...


ehh ade bahasa inggeris sebenarnya...tpi inggeris aku x A....
inggeris x termsuk dlm pointer...

Eh korang tau tak cemana nk mohon biasiswa...
klau tau share2 lah dgn aku..
terima kasih..
Alhamdulillah

Monday, June 3, 2013

Jom Buat Kotak Simpanan

Assalamualaikum..
korang penah x rase semak dgn brg2 korang..
mcm stress bile tgok brg2 bersepahkan..
aku pun cmtuh...
pening dgn brg2 aku...



erm...mmg penuh meja aku nie...aku rse rimas pulak...
pastuh aku ade idea nak buat something agar meja solek nie kelihatan kemas..
mula2 tgok dulu idea kt google..pastuh bru aku buat..
Jom kita buat jom!!!

Bahan bahan dye ialah


  • Kotak Kasut
  • Pembalut hadiah 
  • Gunting
  • Pensil
  • Pembaris
  • Seletip
Pertama sekali kita balut kotak kasut dulu...macam nie


 Selepas itu kita gunting penutup kotak kasut macam nie.. untuk buat penghadang

Balut penutup kotak kasut yg telah digunting tadi.. dan potong tgh2 dye untuk cantumkan dgn yg lain

dah siap??cantumkan penghadang tadi dan letakkan didalam kotak kasut tadi...
taraa!!! dah siap..senang kan..
 



Balut x berapa nak kemas sebab kotak nie rosak sikit...haha ssh sikit nak balut 

 

earphone korang ikat baik2 letak dlm kotak...



oke2 susun brg kita dlm kotak...
pastu letak lah atas meja...
yeah dh kemas...seronoknyer

KORANG TRY LAH BUAT!!!
SAYONARA!!!