Wednesday, July 31, 2013

preparation before raya

Assalamualaikum,sihat? puasa x tdi..hehe
okelah,aku nak story pasal persiapan raya.korang dh siap sepenuhnya ker.
erm..aku x buat persiapan raya sgt..aku sibuk dgn preparation msuk U..
pening..byak hal kne buat..ini pun x selesai lgi..
semlm surat tawaran baru jer smpai rmh.aku igt dye x anta sbb bole download je kt laman web ukm..

 dye siap anta fail bgai..sruh msuk kan sijil2 dlm fail tuh ikut turutan.
so mlam semlm aku siapkan ape yg ptut..
aku x nak kelam kabut. baik buat cepat,,nnt klau dh raya,,lupa pulak kan..
lgi pun klau nk kne mrah dgn ayah aku,, buatlah lmbt..
ayah aku x suka org yg suka lengah2 kan kerja..
aku pun dh biase siapkan kejer awal..
so x yah terkejutlah klau aku siapkan assignment awal,,sbb aku dh dididik sebegitu..ecehh..




pastuh pagi tadi,aku pegi skolah menengah juasseh,nak mintak pengesahan pengetua.
pengetua dh baru da..x knal lah pulak..x perlah..
ramai jugak cikgu yg aku jumpa. first jumpa cikgu salihaton
dye tye dtg buat ape??aku kate nak buat pengesahan sijil..
dye kate utk SPM ker..haha lawak lah cikgu..saya dh lame habis spm..
dye kate,, "saya rasa kamu mcm baru lpas PMR jer"
Allah...dh lame sgt tuh cikgu,,saya dh nak msuk U..

pastuh,,cikgu zaharuddin dtg.. dye tye buat ape jugak??
aku kate utk msuk U...pastuh cikgu kate "kan dh msuk U",,
"UKM,UPM,USM ..nape nak msuk U lgi"
aku blurr sekejab..pastuh baru aku teringat..
dulu aku msuk kelas 1UKM,2UKM,3UKM,4UKM...
hahaha....last2 aku msuk UKM btul2..alhamdulillah..

pastuh cikgu azman pun ade,, aku x brani nk tegur dye,,sbb aku rse mgkin dye x igt aku,,
dah lame kan aku pindah..
pastuh cikgu azman kate "ehh kamu,,knape lain"
aku ckp,, "cikgu kenal saya"
"kenal,,muzdalifah kn,,same dgn hanisah dulu kan"
OMG terharu,,cikgu igt aku...walaupun dulu cikgu ajar math sekejab jer..
Cikgu zubaidah lak,, "ehh anak ustaz nie"
aku pun tersengih sengih jelah..nak ckp ape..
aku rindu sekolah tuh,,rindu sgt sgt sgt sgt sgt sgt,,

balik rmah,,,aku trus buat kuih raya,,
first pegi beli brg dulu,,merata kedai pegi crik coklat chips..
last jumpa kt satu kedai nie,,itu pun dh last..
Aku ckp "nasib baik ade''..
cina tuh tye,,pndai buat kuih ker??? aku ckp bole lah skit2..
mgkin dye pelik kot sbb aku beli brg nk buat kuih,,,org selalu beli kuih dh siap jer kan..

balik rumah buat kuih coklat chips cookies,,cornflakes madu,dan cornflakes coklat...
mak aku buat kuih goyang(ros)..aku x pndai buat kuih tuh..
banyak kan aku buat kuih hari ni..aku klau dh rajin,, jangan sesiapa menghalang oke..




ini dia kuih2 aku aku buat tdi..penat x terkata,,,
lpas buat kuih pengsan sekejab,,mmg lena lah tido,,terjaga pun sbb ade org call..
kacau line betul hahaha...
erm...aku kalau buat ape2,,msty bg tau kakak2 aku kt group...
dyeorg pun same,,mengadu pasal ank buah aku lah...haha..
ini jer cara kiteorg nk merapatkan hubungan...
aku bg tau my sis yg aku dh buat kuih raya..
akak aku nie senang2 jer nk amik..
byak cantik,, klau beli brg,,nak sruh aku tolong buat bole...
tpi kalau nk amik yg dh siap kat rmah...tak bole...hahaha...

gedik btul lah budak tdung hijau tuh....hahahahahah
yg kat bwah nie lgi gedik...rase nak lempang jer...xyah bajet cute sgt...lempang kang...








okelah...bye2...selamat berpuasa esok..

Thursday, July 18, 2013

Persediaan msuk U

Assalamualaikum,,rajin pulak aku update blog nieh kan..
hey2..for your information,,aku akn msuk U 1.sept.2013
excited ade,,mlas pun ade...haha..
tpi tetap kne pegi..
yg pling aku sedih,,knape 1,sept,,knape x 30 sept...
sebb ape??
sbb family aku dh beli tiket flight nk pegi sarawak pada 19.sept.2013..
arggg..akak aku lah nie,,booking tarikh sukati dye jer...
beli tiket masa aku belum abis matrik lgi,,
lbih kurg awal 2013...awal kan...
kononnyer nk bwak aku gi bercuti setelah pnat belajar...
last2 ayah aku kate
"adik x yah pegilah,,dh msuk u time tuh,,x kan nk ponteng"
oke..bye,,pegilah cuti,,

kembali kepda persiapan...
erm..mmg byak bnda nk kne buat msuk u nie kan...
buku panduan punyalah tebal,,
mlas giler nk baca..
aku mlas,,xper,,ayah aku dh baca kan...haha...
senang aku..semua diaturkan...kihkihkih...
hari nie pegi medical check up..
pagi2 dh kne kejut dgn ayah aku..punyalah sedap tidur,,
dlm mimpi dgar org memanggil-manggil aku..
rupanya ayah aku pggil sruh bgun...hahaha
pegi medical check up..pegi buat akaun bank islam..
sbb ukm sruh buat akaun tuh..
pastuh gi giant pilah dgn ayah aku..
haha..ayah aku first time pegi giant pilah,,
aku dh byak kali dh..hehe
smpai umah...hehehe..cas baterilah ape lgi..

erm..esk pegi photostate,,pastuh buat pengesahan..
pastuh selesai  pasal nk msuk U...yeahhh

Wednesday, July 17, 2013

x de tajuk

Hai,, assalamualaikum..
sihat ker tidak??
alhamdulillah..
aku?? 2 hari lepas selsema,,skrg dh elok..haha

oke nk story psal ape ehhh...
owh bulan puasa...
ermmm bosan sgt ddk rmh..
puasa rase sgt2 lame sbb x de buat ape ..
rutin harian,, membosankan..

harituh sabtu ahad semua adik beradik aku balik kecuali abg "kesygan" haha
kesygan lh sgt...ckp dgn dye pun kdg2... tgok mood nk ckp...
meriah sgt sabtu ahad hari tuh,,, ceria skit
dgn 2org ank buah aku yg mmg tgh lasak skrg,,
budak tecik 2 org nie dgn mak teh(kakak aku) dan pak tehnyerr
rumah dh mcm tongkang pecah,,
main jer kjer x nak tidur,,
aku pun pnat layan...
asyik nk tgok utube..
nak upin ipinlah,,boboiboy lah,,mr bean lah,,
bdak2 sekrg...kecik2 dh pndai tgok utube..
maju betul...

ehhhh sengih pulak,,,gigit nnt bru tau...
kjab jer budak nie dh besar...bulan depan msuk 2 tahun..

erm waktuh tgh rmai hari tuh,,mcm2 lah nk msk utk berbuka puasa,,
nak msak pizzalah,,ikan bakar lah,,pengat pisanglah,,,kek,,,
amboi,,sajelah tuh nk sruh aku pegi dapur...
dyeorg ade sruh aku msak kek dgn piza utk dyeorg tpi bahan yg aku sruh beli,, x beli...
aku dh bgtau seminggu awal bhan yg perlu dibeli utk aku msk ,,
pastuh boleh pulak kate lupa...
hahaha...nasiblah,,x beli bahan,,aku xdelah msak...
tggulah raya aku msak kek tuh...haha
piza beli jela nnt..haha

okelah dh nak isyak..bye...


Thursday, July 11, 2013

Keputusan UPU

Assalamualaikum,,
Alhamdulillah hari nie keputusan UPU keluar..
Perasaan mmg sgt takut,,takut sgt klau x dpt,,
bole cek result pkul 12,,
tpi aku x cek pkul 12 sbb pkul 12 jem..
aku try cek sms pun x boleh,,

pastuh aku gi cek kt laman web yg kwan aku bg..
alhamdulillah boleh buka ..
dan aku dh tau aku dpt mne..
Aku bersyukur sgt aku dpt first choice aku..


here,,aku dpt UKM - Ijazah sarjana muda pentadbiran perniagaaan
knape perniagaan??
sbb akaun x der dlm senarai pilihan program,,
dye ade ekonomi dgn bisnes jer..
pensyarah ukm ckp,,klau nk amik akaun,,kne pilih aliran bisnes,,
utk tahun 1 jer bisnes,,tahun 2 bru tuka perakaunan..

oke lah tu jer nk share,,
tahniah kepada semua kwan2 aku..
walaupun x same tempat,,
aku x kn lupakan korg smpai bila2..insyaallah

bye =__=

Wednesday, July 10, 2013

Love Letter dah dapat

Assalamualaikum,,
salam ramdhan semua..
hari nie ramadhan yg pertama kan..
lgi beberapa minit jer lgi nk berbuka,,sabar ye kwan2ku sekalian..
mlm tdi korg solat terawih x??
mlm tdi kteorg semyg kt rmh jer,,sbb abg aku balik..
ayh aku imamkan,, klau x,, smyg kat surau atau masjid..

aku mcm terkejut skit sbb anak buah aku pun nk solat jugak..
walaupun x tau ape2,, ckp pun x pndai,, bru setahun 7 bulan umurnya..
dye jenis yg suka ikut org ckp,,,org azan pun dye ikut...huhu...comel sgt..
jdi ank yg baik ye syg....


ehhhh...mcm x de kne mengena jer kan dgn tajuk love letter kan...
itu hanya pembukaan sempena bulan ramadhan...
love letter drpda sape???
haha..actually love letter tuh result aku lah..
dh lame kot tggu keputusan uh smpai rmh..
hampir sebulan tggu,,x dpt2...
mmg dh tahu result,,tpi itu adelah sijil..

kwan aku ade yg dh dpt mggu lpas,,
isnin,,selasa,, aku dpt rabu..
itu pun bkan smpai rmah,,
ayah aku kne amik kat pejabat pos kuala pilah..
dye kate time dye hntar kt rmh x de org...
TAK DE ORG DYE CAKAP,,TIAP HARI AKU TGGU KAT DEPAN UMAH,,
KAU TAU TAK...KECUALI SEMLM DGN HARI NIE AKU X DE KAT RMH...
tpi akak aku ade kt rmh...marah??? x lah suka,, suka sgt

 

huhu...aku balik jer rmh tdi aku nmpk ade surat atas meja...
perghhh,,,dh bukak dh walaupun dh ckp kat mak abah jgn bukak dulu...
hahaha...x kesah lah kan...bukak je lah..

harinie aku ade pra test motorsikal...alhamdulillah lulus..
kereta belum lgi,,sebb motor lebih diutamakan
aku balik pkul 4.15..
aku habis pra test pkul 12 tghari,,
pastuh tunggu selama 4jam 15 minit sbb cikgu aku ajar org bwak lorry...
klau nk balik sendri jauh sbb kt rompin..x de sape jemput..
aku balik dgn cikgu jelah... terpaksa lah tggu selama 4jam..
bosan sgt..walaupun fon ade internet,,tpi line mcm siput...
tetap gak bosan...

pastuh smpai rmh msuk waktu asar..
penatnye,,,x terckp lah kan..
pastuh tolong my mom msk jab..
msk skit jer sbb kiteorg 3 org jer..
abg aku dh balik sbb kejer hari ni...
pastuh sekrg bru nk rehat...

okelah smpai disini jer..
Salam Ramadhan




Wednesday, July 3, 2013

HAi HUi HEi


Hai chumel x saya???
Assalamuaikummmmm...
sihat?? aku alhamdulillah sihat...
jerebu kt tempat korg dh oke...kt sini dh pulih kepada asal...
alhamdulillah...
lame kan x cerita pasal aku kt sini...
mlas ar...x de cerita pun... bosan..

nak tau ke aku buat ape skrg???
x de buat ape...ddk rumah saje..
dlm seminggu 2 kali jer aku ade belajar memandu...
tgok keadaan..kdg2 balik kelas awal,,kdg2 lewat lah jugak..
penah sekali smpai rmah pkul 7..
and my mom marah sbb aku x call,,x msj dan bila dye call aku x angkat..
sorry mom kt situ xde line lah..
insyaallah lpas raye kot dpt lesen P...insyaallah..

itu jerlah..xde ape nk cerita pun kan...
k lah...nnt update lgi yer..
Awak,,saya rindu awak!!