Saturday, August 31, 2013

Saya bersedia

Assalamualaikum,, mendeka!!mendeka!! Mendeka!! Selamat ulang tahun kemerdekaan yg ke56.. Oke esk aku akn mula mendaftar sbagai seorg plajar universiti kebangsaan malaysia(ijazah sarjana muda pentadbiran perniagaan dengan kepujian).. Erm takut jugak sebenarnya nk tempuh alam baru ni kan.. Huh doakan aku ye kat sana nnt.. Hari ni aku dh siap2 kmas brg utk pegi sok.. 98% dah siap dikmas.. Tggal skit2 je lgi..


ini dokumen2 yg perlu dibwa ke sana nnt...seriusly mcm x percaya aku dh nk smbung degree...mcm mimpi..rse cam bru je pas amik spm(2011)..hahaha..
 

oke kat atas ni brg yg aku akan bawak kesana nnt.. sikit?? yeker,,,ade lgi lah...baldi,bantal, kasut semua blum msuk lgi ni...hahaha..byak senanya,,penuh lah satu bonet.. before meninggalkan rmh.. ari ni aku kne kemas bilik aku...xkan nk biarkan bersepah an..



akan merindui bilik ini....huhuhu...esk pepagi tggal kemas skit2,,,pastu berangkat la ke ukm..

bye...'DOAKAN SAYA KAN SANE YER' 
Good luck utk semua yg akn mula mendaftar pada esok dan lusa..

Tuesday, August 27, 2013

Selamat Berjuang

Assalamualaikum,,
kurg drpda seminggu jer lgi,, kami akan memulakan kehidupan sebagai pelajar universiti,, x sangka dah nak degree dh kita nie kan skejab jer rase.. erm aku bersyukur kerana aku dapat menyambungkan pelajaran,,ade jugak yg x dpt msuk u..erm x per korg still bole buat rayuan..ikhtiar selagi bole k.. kepada mok2 aku,,belajar rajin2,, kate nk tebus balik kesalahan kat matrik dulu..belajar elok2 k,,dapat kan 4 flat,,insyaallah..aku tau korg msty bole,,usaha lebih sikit yer mok..i will miss you mok.. i love you..
this is my mok2... miss them...huhuhu

 dari kiri wan, mok pagha(fara), mok nadia, mok sara, dan mok iffa
erm..aku penah tulis x ehh,,mok2 aku dpt mne?? okelah aku bg tau...mok2 aku semua dpt jauh2..sedih betul..aku harap mereka x lupakan aku..
Sara- Universiti Malaysia Sabah(ums)
Nadia dan Fara - Universiti Utara Malaysia (uum)
untung nadia and fara sbb dpt tmpat yg same,,bole lah selalu jumpa...sara lak terlalu jauh,,, dye bajet dye obersi,,hahaha...oke..over the sea lah jugak kan...hahaha..
ehh lupa..wan dpt universiti malaysia kelantan (umk).. jdi org kelate lah nnt nmpknyer...huhu..
Mok jgn lupakan aku tau..belajar rerajin,,jgn heboh nk crik suami jer(utk sara)..hehehehe..kalau nk kawin jemput aku..huhuhu


tak lupa jugak budak kelas aku...korang belajar elok2 ehhh.. yg x dpt mne2 tuh,,truskan usaha..antara dyeorg hanya beberapa org jer yg aku tau dpt mne..
Hajar - UM Sabah
Adi - USM penang dekat dengan rumah...bole lah balik
Zaid - UITM Puncak Alam
Mustaza - UITM Segamat
Daus - aku tau tpi dirahsiakan..heheh
yg lain aku xtau,, aku teringin nk tau saingan aku (tanu dan ling sin) dpt mne..tpi x tau...
Korang,,belajar elok2 ehhh... best dpt satu kelas ngan korg walaupun sekejab je

Lagi,,x lupa jugak budak bilik aku,,,hey mne bole lupa budak bilik,,budak bilik lah yg pling rapat,, makan bersama,,tidur bersama,,belajar bersama,,tgok movie bersama,,susah senang bersama,,

From left Tikoi,Bai,aku dan mira..
Tikoi dapat USM penang,,dekat lah dgn adik dye
Baizura dapat UITM Shah Alam,,dh rancang dh dgn baizura,,nnt nk balik n9 sesama...hehehe
Mira dapat USIM...mira, kwan bergosip,,walaupun dh lame x jumpa,,tpi kiteorg still bergosip liar...hahaha...klau dh msj dye,,dri pagi sampai mlm,,haha..ssh nk benti..citer psal kiteorg jela,,buat psal org lain..
Korang pun belajar lah elok2 ehh...ape2 hal contact lah aku..aku sentiasa ade..ceh...huhu..insyaallah..
sayang korang,,miss you...

bye =.='

Sunday, August 25, 2013

Jalan2 dan shopping

Assalamualaikum,,hai sihat??? erm klah ari jumaat hari tuh, aku kuar jenjalan dgn bestfriend aku,, before aku msuk u.. pastuh nnt ssh nk jumpa dh,,maybe thun depan..rancangnyer nk kuar ari sabtu,,tpi sabtu aku gi key ell.. so awal kan skit,, dlm tgahri kiteorg smpai bahau,, mula2 rancang nk gi 2 org jer,,pastuh ade akak nie nk join skali,,orite jom..aku x kesah.. kiteorg gie jenjalan,,beli brg skit pastuh gi mkn.. erm..kat bahau baru jer bukak tutti frutti,,so kwan aku teringin sgt nk mkn tutti frutti,,konon nye aku lah yg belanja kan..oke lah jom mkn,, pastuh cari kedai x jumpa,,
perut dh mengidam sgt dh nie,,satu bahau pusing(tipu),,x jumpa hahahaha... kempunan nyer rase,,

pastuh kiteorg bertiga decide mkn kat marry brown...nk mkn mcD,,x do..order lah mkanan,,dsbbkan tutti frutti x jumpa,,aku bg lah kwan aku sorg uh mkn free kt marry brown.. sambil tgh makan2 uh,,aku saje belek2 resit,,sebb aku pelik sgt..mengikut pengiraan aku,,harga yg perlu dibayar adalah rm4+.++..tpi dlm resit hanya rm33.++... aku kira x guna kalkulator,,tpi aku tau lah,,,hahaha sbb otak aku otak nombor...hahaha..pastuh bru aku perasan abg tuh salah kira...ceh,,,guna mesin pun xpandai...aiyak..
pastuh aku pegi lah kat abg tuh,,aku kate yg abg tu salah kira,,dan aku tambah duit lgi...yelah dekat rm13 kot...xkan aku nk berdiam diri jer,,baik pegi bayar...kan... pastuh abg tuh minta maaf,,salah dye.. bab duit2 nie aku mmg peka,,, dlm akaun,,x imbang 1 sen pun dh kira salah...ini kan pulak rm13,,byak tuh...hahaha..
Atin kate kt akak tuh,, "muz,,klau pegi mane2 msty bwak kalkulator" haippppp diam ar...hahaha...


tgah sedap2 makan kt marry brown.. atin ckp "ehh,,itu tutti frutti"... hahahahahahaha.. aku gelak sampai menangis nangis...hahahaha.. punyalah puas crik tdi,,last2 depan mate jer..hahaha asal sblum mkn td x nmpk.. ade hikmah disebaliknya...hahaha..demi tidak menghampakan atin,,kite pegi jugak lah tutti frutti...walaupun time tuh aku dh kenyang sgt,,alah mkn ais krim jer pun kan... dlm pkul 6,,balik lah umah..huhu..


sabtu,,pergi KL,,rmah terbuka makcik aku,,,pastuh ptg sabtu pegi melaka..sbb akak ipar aku tggal berdua je dgn anak dye,,abg aku pegi kem..dh keje pun ade kem an..ermm...aku rse jauh sgt dri KL ke melaka tuh,,penat kemain...sampai umah abg aku kt melaka sebelum isyak...xsempat rehat,,,aku trus main dgn ank buah aku,, main ape??main lego... aku rindu zaman kanak2...hahaha... mcm2 binantang ade kat lego tuh,,,
anak buah aku sebut "atah"...igt kat ape bnda,,rupanye gajah...hahaha..bila lah dye nk pandai ckp...huhuhu..msty comel an..dan msty kuat bebel...selalunyer dye akan bebel bahasa minion jer...dye sorg jer pham,,kiteorg x pham..hahaha
 


 ini budak comel,,suka buat gitu depan kamera...gigit kang ha...hahaha..erm,,nk tau,, dlm mainan lego tuh ade buaian,,utk haiwan2 tuh naik,,anak buah aku,,dye sruh aku dukung... "nak ukung"..aku igt kan knape la sruh dukung,,rupanya,,dye nak ajak naik buai tuh ("uai aju aju")...Hahahahah kau igt muat nak naik..yelah,,nnt suh mama beli buai yer..hahahha..kelakar lah kau ni pina(afrina)...haha

ini tadi
pastuh tdi,,kiteorg gi tgok rmah abag aku,,,dh siap dah,,tggal nk pindah jer,,dye kate nk pindah before aku msuk U,,sbb nk suh aku kemas =.=',,tpi x jdi,,tggu aku cuti bru pindah...asal msty kne tggu aku...nk suh aku basuh rumah lah tuh...krikk krikk.. pasthree kiteorg gi shopping brg utk msuk U...byak jugak duit habis beli brg,,hahahaha...pling best abah belikan printer...yeahh yeahh.. senang lah aku nk buat assignment...huhu..
thanks abah...

 okelahhh dh ngantuk..good night...lap u...

Thursday, August 22, 2013

Besday Abah


Assalamualaikum,,gambar diatas ialah gambar raya thun lepas,,abah bersama cucu2nya yg lasak kemain..
raya nie,, xde gmbr ngan cucu2 sbb cucu balik ke kg lgi satu..haha.. semalam besday abah yg ke 56 tahun..
abah lahir 10 ari sebelum merdeka iaitu 21.ogos1957.. semlm x sambut pun besday abah,,sbb dh sambut dh hari tuh...kihkih,,lgi pun cuma aku jer ade kat umah,,mlas lah msak kek bagai,nnt x de org nk mkn..

Abah kiteorg nie garang,, xder sape yg berani..hahaha..abang ipar aku penakut dgn abah..aku x tau lah ape yg nak ditakutkan..aku sndri pun mcm takut...ahaha..bukti.. wa x bran,,lu klau bran,,lu ckp kt abah..

Masalahnya bukan kiteorg adik beradik jer takut ngan abah,,,makcik2 aku,,kazen aku,, semua penakut..
yelah,,ayah aku pak long,,abang yg sulong,,mstylah garang... kazen aku,,klau dtg umah aku,,heboh suh aku ckp kt abah,,sruh letak aircond..panas katenya.. pastuh bila abah dtg ,,aku suh dye ckp.. "pergh x berani aku".. tau pulak x brani,,kau igt aku berani...hahaha... 

tpi ayah aku x de lah garang mne,,yg penting dgar ckp dye,, disbbkn aku nie dgar ckp dye,,(bajet) aku jdi ank kesygan(perasan je lebih)... ermm..arituh,,akak ipar aku suh aku ckp kt abah yg dyeorg nk berpantang kt juasseh,,dye nk suh psg  aircond kt bilik dyeorg,, nk tau abah ckp ape,,"pasang kt bilik adik jer"...
Dalam hati meronta2 kegembiraan,,, aku yg mntax utk dyeorg,,aku pulak yg dpt..yeah.. klau abah letak kt bilik aku pun,,aku bukan ade kt rmh pun,,aku kt UKM haa...korang duduk jelah bilik aku tuh,,,xyah nk berebut..bila aku balik,,aku tido luar lahhh,,baik x aku...hahaha...tpi pinjam jer tau , aku x nk tuka bilik...haha

okelah..bye 

Monday, August 19, 2013

Open house Kakak

Assalamualaikum.. semalam pegi seremban taman nusa intan sbb rmh kakak aku buat open house dan doa selamat sempena dye pindah rumah,,banyak btul mkanan yg di msk..kat rmh aku,,kami msak nasi minyak dan yam masak merah,,ayah aku yg msak,,aku tolong kupas bawang jelah..byak giler bawang..huhuhu..
pastuh kat rmh kakak aku msak laksa,,tempah sate,,sate ayam,daging dgn sate tulang,, sampai mlm kot tetamu dtg,, aku pun balik rumah mlm tdi,,pkul 9 lebih smpai umah..penat mmg penat..haha..

hari ni besday anak buah aku yg kedua..kak ngah aku heboh suh aku buat kek,,pdahal dh tempah dh satu,,dye nak 2 kek sbb ulang thun anak dye yg kedua,,,hamboi..klau cmtuh,,aku nk 19 kek lah...bole tak..hahah..mula2 aku try buat nutella brownies..mmg dh lame nk buat,,pastuh bru hari tuh ade kesempatan nk buat..  taraaaaaa..

abaikan rupa yg penting sedap,,aku buat skit jer,,utk testing rasa.. pastuh dh semua mintak resepi pulak...hahaha... senang jer buat dye,,mcm kuih bahulu..cuma yg nie coklat..pastuh mak aku buat kek utk ank buah aku..aku x der mood nk buat kek..ini dia..kek cekelat,,nie pun dyeorg kate sedap..sabtu nie kne buat lgi utk open house umah makcik aku pulak..huhu
lpas habis buat doa selamat,,,kiteorg buat sambutan hari jadi pulak.. ayah aku pun sambut sekali.. sbb anak buah aku 19,ogos dan ayah aku 21,ogos..alang2 tuh potong kek sekali..huhu

tara..nie kek anak buah aku,,besar kemain..kek dh rosak sbb ank buah aku lasak,,kalau perasan dh ade cap jari dye kat kek uh..hahaha..nasib baik cap jari bukan cap kaki...
 

yeahhh afrina dan atok potong kek..haha..faiq pun nak potong jugak..hahaha walaupun besday dye bulan 12..sorry afrina,,maksu x sempat nk beli hadiah...nnt lah maksu belikan ehh...
sape dtg semlam dpt nie..mug yg ade gmbr afrina and keluarga angah aku...

semalam,,ramai yg keliru mne satu akak aku,,mne satu aku.. apakah semua ini,, aku dgn akak aku byak baju kurung and dress yg same,, semlm aku pkai dress yg same dgn akak aku,,tpi akak aku pkai baju lain..dyeorg keliru..hahaha..makcik2 panggil aku ct,, aku ckp "panggil lah kita ct,,,mmg nama kita ade ct pun" tacing punya pasal.. mne ade same,,kakak aku tuh kuruih sikit,,pastuh akak aku pkai contact lens aku pkai cermin mata,,lain lahhhhhhhh...pling x boleh blah,,husband akak aku pun keliru dgn aku.. dye ckp,,"igtkan ct,,nasib baik x pggil sayang"...gilo btul abang ipar aku nie,,wife sndri pun kau x knal... parah..


budak 2org nie,,pantang aku pegang telefon,,laju jer ddk kat aku,,,tau x berat...sekali dua nk duduk..
x lain x bukan nk tgok utube,,,haihhh..nasib baik ank buah bru 2,,klau sepuluh,,pengsan aku nk layan semua...2 pun dh x terkawal...

okelah bye...


Saturday, August 17, 2013

Raya 2013

Assalamualaikum,lama da kan x update blog ni. aku busy skit ar.byak bnda nk kne buat.smpai pening kepala x tau mne patut dibuat dulu.jom.aku nk tulis pasal raya 2013.
sehari before raya,cuma ade aku,akak aku dan abg aku no3, abg yg lain raya dirumah mak mertua. kuih raya mmg aku dh siap kan seminggu before raya,raya thun nie 100% kuih raya buat sndri.aku buat tau sbb aku kan menganggur,so terrajin pulak nk buat kuih. before raya,ayah aku msak lemang, mak aku msak lontong,nasi impit,kuah kacang,rendang daging. aku ngan akak aku ade lah tolong2.gila x tolong,kene bebel weh. hahaha. before masak aku mengemop satu rmah. pergh penat dye x terkata, after mop kene pulak kacau rendang,mmg mengancam lah,bau dye. aku siap kate kt mak aku "mak nk buka bole,,x tahan dh nie bau rendang" nmpk x kebudak budakn aku..hahaha.. buka puasa,,mmg lemang aku sambar dulu,,sorry aku x mkn nasi impit,,aku x suka.aku mkn lemang sahaja..huhuhu.. mlm raya xbuat ape,,rehat2 jer sbb pagi smpai ptg dh masak.
 

RAYA PERTAMA
pagi raya,,ehh lupa nk ckp,,aku raya kt rmah jer,,nk tau,,pagi raye dgn selamba badak jer aku bgun lewat..haha..sedap btul tido hahaha.. sarapan pastuh gi semayang raya,,sunat mkn sebelum solat raya kan..
bunyi mcm aku pegi,,tpi sebenarnyer x pegi..hahaha..dh bgun lewat nk pegi apenyer... lepas abah dan abg2 aku balik masjid,,kiteorg bermaaf maafan dan makan second round..MAKAN jelah.. after mkn mengemas dan balik kg pahang.. mmg aku akn balik kg after semyg raya.. balik kg sgt best walaupun x semua adik2 ayah aku ade..meriah kau.. balik kg pegi rmah wan aku,onyang,wan ndak, dan wan teh,wan induk
mmg mkn jelah,, umah onyang ngan wan teh mkn laksa..umah wan ndak mkn bakso...
part mkn bakso pling best,,,semua org mata berair,,mulut merah...tulahhh letak sambal x igt dunia..pedas kemain,,aku mkn rilex jer walaupun hakikatnya tengah menahan pedas..haha..aku suka pedas,,pedas lah best..hahaha

tahun nie baju x der tema,,tpi ramai pulak yg pkai baju hijau,,akak aku kate sixsense,,cis kek..baju raya aku ade warna hijau tpi x siap jahit,,nangis weh baju x siap jahit..mak aku kate pkai bila nk msuk u..huwaaaaa..
balik jer rmh wan aku,,mmg semua terdampar,,,seperti dugong kekenyangan..haha penat kau..
lpas asar gitu,,aku balik rmh kat juasseh.. makcik2 kazen2 x bg aku balik,,suh aku stay smpai raya ketiga,,tpi aku x nak,,aku x bwak baju lahhhh..klau ikutkan hati mmg aku nk stay pun,,best lah bila lepak ngan dyeorg..

RAYA KEDUA

raya kedua,,pagi2 aku pegi sri menanti rmah tokcik..pegi pagi sbb pilah selalu jam..tuh yg mlas uh..
lpas tuh tgahari balik umah nk masak sbb adik2 ayah aku nk serbu rmah aku,,
before dyeorg smpai umah aku,,mcm2 bnda terjadi,,first icha(kazen aku umo 2thun) terkurung dlm kereta,,satu jam jugak nk kuarkan dye,,pastuhh rumah wan aku terkunci,,pasthree abg sedara aku xcident,,tpi dye x ape2 cuma kereta teruk giler.. byak btul halangan dyeorg nk dtg rmah aku kan..
lpas tuh dyeorg gi jlan raya,,aku tggal sbb kawan aku kate nk dtg,,tpi x jdi dtg...owhhh x per x kesah..

RAYA KETIGA

again balik kg pahang sebb ade mesyuarat keluarga dan majlis pertunangan wan de aku..wan aku muda tau,,lebih muda drpda abg aku,,taraaa!! nie lah wan aku,,dh ade byak cucu dan ade 2org cicit...hahaah

selesai wande aku tunang,,kteorg mesyuarat keluarga,,dalam mesyuarat aku dpt 100inggit sbb aku dapat msuk U..yeahh,,klau msuk u dapt 100,,klau kecemerlgan peperiksaan dpt rm50,rm30..melahirkan anak,berkahwin,msuk hospital,berkhatan,pergi haji..semua tuh dpt duit..tpi antara ahli jelah,,ahli2 semua adalah keluarga,, tiap thun mesyuarat akan dilakukan pada raya kedua dan ketiga..
 

yeahhh raya thun ni,,duit raya mcm byak sikit dripada sebelum2 nie..hahah..seronoknyer,,boleh lah guna utk beli brg msuk u..huhu..x yah guna duit abah..hahaha..

RAYA KEEMPAT
aku x pergi mne2,,ddk rmah jer,, tgahari kawan aku ade call nk dtg rmah.. dlam pkul 2 dyeorg dtg,,
mula2 hanya nazri,aidil,syukri,khabir dan najib(mazlan) jer yg dtg..pastuh dlm pkul 3 ptg najib(arif) lak dtg..
pastuh dyeorg kne tggu imran dan mahadi dtg...nak tau..pkul 4 ptg baru dyeorg balik..x beragak lamanyer..
sedara pun x dtg lama cmtuh...air smpai 2 kali aku buat...hahaha.. mak ayah dan abg2 aku ade,,tpi dyeorg ddk bilik..so aku jelah yg layan dyeorg..dyeorg dh buat cam umah sendri dah.. lantak kau,,aku x kesah pun..hahaha aku lak smpai bosan tggu dyeorg bila nk balik...hahaha x baik halau,,,hahaha.. layan bdak2 nie bole jdi gila aku,,x sah lah klau gelak x ngalir air mata..hahaha..pastuh mlm pegi rmh bibik kat kuala kepis..

RAYA KELIMA
semua adik beradik aku ade kat rmah..best sgt!!..dyeorg nie pntang aku ade duit byak skit,,pastuh sruh aku belanja...haihh..memcm nk ehh,,pizza lah kfc lah...smpai bergaduh samaada nk beli pizza ke kfc..
aku punya duit,,sukati akulah nk beli apepun...haha..last2 aku decide beli kfc.. bila aku nk belanja,,x der sape pulak nk anta aku pegi beli kfc,,kang aku drive sndri kang haa...haha.. aku ckp ngan along suh anta,,dye buat bodo main komputer,,ckp ngan angah,, dye ckp nntlah pegi,, dgn alang...x mgkin aku ckp ngan alang hahaha.. last2 along yg hantar,, dptlah mkn kfc...bukan senang aku nk belanja nie...hahaha

RAYA KEENAM
beraya di bank islam kuala pilah,,,hahaha sbb nk byar yuran msuk U..

RAYA KETUJUH
ddk rmah tgok tv..pastuh ptg dpt berita yg kazen mak aku meninggal...ayah aku decide nk balik kg perak esoknyer..

RAYA KELAPAN
4.00 am aku dh gerak balik kg perak,,sbb arwah nk tanam pagi,,so kne gerak awal,,takut x sempat smpai..
smpai kg pukul 8.30 pagi,,bole bawak laju sbb x de kereta pagi2 buta..aku mmg tido lah dlm kereta,,
dh setahun dh aku x balik kg perak,,mmg rindu nk jumpa nenek kt perak..huhu..
dh alang2 balik kg,,beraya lah sekali..tpi aku x tdo perak pun sbb esokknya aku ade kelas,,
xbole batal kelas uh,,,huhu...sian ayah aku..msty penat drive an...huhuhu..

bak kate kazen aku,,ini bru ade 40%...huhu..keluarga belah mak pun besar jugak...adik beradik mak ade 13 ker 14 camtuh..haha aku lupa...

okelah...mcm pnjang jer kan...huhu..
assalamualaikum..