Thursday, September 19, 2013

interview yayasan tenaga nasional

Assalamualaikum,, hari ni aku pegi interview TNB,,sgt2 takut sbb first time aku pegi interview ni..huhuhu..interview ni utk dptkan biasiswa,,..
mlm tdi,,aku buat mcm2 research pasal TNB,,dye punya carta organisasi lah dan lain2.. pastuh aku minta abg aku tolong skit2,, tpi aku buat research sekejab je sbb ade perjumpaan blok pulak..haih time2 cenggini lah nk ade perjumpaan..sabar jela...mlm tdi tido lbih kurang pkul 12.30..bgun pkul 6 pagi sbb 6.45 teksi dh dtg jemput dh.. bgus betul teksi tuh,,tepat jam 6.45 dye dtg..bgus nda punctual..

sampai kat UNITEN lebih kurang pkul 7.15,,hanya ade sorang jer yg dh dtg..pastuh ade 2 org lagi plajar UKM..aku dtg dgn kwan aku..so total plajar ukm yg ade 4org...waktu pendaftaran,,hanya ade 12 org je yg akan diinterview...drpda 12 org,,ade 6 plajar UKM..ramai kan...hahaha waktu interview,kiteorg di temuduga oleh tiga org panel iaitu CEO dye sendri iaitu Datuk Sri Ir.Azman Mohd dan 2 org lagi,, interbiu secara berkumpulan,,satu kumpulan 6 org dan ade 2 group jelah tdi..

aku group pertama dan org ketiga...nk tau cemana ditemuduga x??? dye ade 3 bahagian..
satu : perkenal kan diri
dua : ape yang anda tahu tentang TNB
tiga : perbincangan tentang sesuatu topik (ade pembangkang dan penyokong)

part ketiga aku,,,mcm sedih skit..aku dpt penyokong,,pastu penyokong x byak point nk ckp...aku nk pembangkang...huhuhu terkilan... xpelah...ini satu pengalaman yg baik utk aku.. yg pling best before ditemuduga,kiteorg dtempatkan disatu bilik selama 2 jam,,lame kan.,aku dpt berkenalan dgn semua plajar yg ditemuduga...dyeorg best,,friendly,,mcm dh lame kenal je kiteorg tdi.. best dpt jumpa korang...harap dpt jumpa kt mne2 nnt k..selamat berjaya la korang...
 

okelah..sampai disini jer..bye..

Monday, September 16, 2013

Saya Pelajar U!!

Assalamualaikum,,
hai dh lame x update blog kan...maaf lah sgt2 sibuk,,kelas x padat sgt tpi byak buat tuto dan siapkan hal borang2,pendaftaran subjek,pemilihan kuliah,aktiviti seni,kemerdekaan,pembayaran yuran dan macam2 lgi..
okelah,,skrg nie aku officially pelajar UKM sesi 2013/2014 batch ke 14 KOLEJ KERIS MAS(KKM)..

Tara this is my kad matrik,,aku suka giler no kad matrik aku iaitu A143333..cantik kan..hehehe.. aku dapat bilik underground,,tgkat 2,,sib baik bukan tingkat atas skali..kalau x jenuh nk naik,,sbb x de lif.. bilik aku kira mcm bwak tanah sbb kalau nk gi kafe ,bus stop kne naik atas,, klau nk sidai baju turun bawah..kengkadang aku keliru nk naik ke nk turun...hahahaha...pening dh...hahaha... kemudahan kt KKM best dan KKM merupakan kolej terbesar di ukm..KOLEJ PENDETA ZAABA(KPZ) pun besar jugak.. nak tgok bilik x... nie dye...

 

 Oren sbb tema KKM oren,,,best lah bilik dye,,walaupun 2 org jer yg dlm nie..tpi oke la..aku lebih suka ramai,bru lah best...cakap psal rumate,aku dpt rumate org sabah tau..nme dye noralizah,dye pelajar diploma,tua drpda aku 3 thun..tpi aku pggil dye noi jer,,x pggil akak pun,huhuhu.. best lah dpt rumate ngan dye,same course,sometime same class dan dpt la jugak blajar psal sabah yg cantik tu kan.. disbbkan dye org sabah,dye agak keliru psal waktu solat kt sini,,aku yg igtkan waktu2 solat kt dye..tpi skrg dye dh biase dh..huhu okela..

Minggu orientasi,,start hari ahad,abis jumaat malm.. orientasi mmg penat,tipula klau x penat kan.. tido pkul 2 pagi,bgun pkul 4..tpi okelah drpda matrik dulu,,matrik lagi seksa kot..best la jugak orientasi..pengalaman yg x bole lupa time orientasi ialah waktu explorasi kampus,,kolej keris mas pling jauh,,dan kiteorg kne pegi dewan besar jalan kaki,selalunya naik bas,,pergh mmg penatlah kan...klau jalan biase jer x per tau,,,ini bertangga,, anak tangga dye lebih kurang mcm batu caves punya tgga..x bole bawak bincang tgga kat kolej ibu zain uh...penat giler..ade tuh sampai pucat muka dye...haha..sib baik aku oke..x de masalah la,,cuma penat je... yg pling best adelah perang dectar,,iaitu lawan cheers utk setiap kolej..best sesgt time uh..berlawan2...nk tgok...nie dye..tpi x jelas sgt.. best..dan suara hilang sbb jerit kuat2 utk cheer..hahha.. "kolej keris mas gempak,mantap,gempak,mantap" dan byak lgi cheers
masa cheers,,musuh kiteorg adalah pendeta zaaba(KPZ) ,,, ade satu cheers utk zaaba "pondan pondan zaaba,,pondan pondan zaaba,, tong sampah,,tong sampah" semua kolej kecuali zaaba buat cheers tuh kat zaaba...sian budak zaaba hahaha...aku x tau knapa zaaba dibenci...huhuhu

pastu waktu orientasi ade dibahagi ikut kumpulan..1 kumpulan 20 org..sebyak 25 kumpulan,,aku dapat kumpulan A..inilah kumpulan aku..


 Group A hebat,,pastu ade sambutan kemerdekaan.,,ade buat poster,,design baju,,karaoke,,fesyen guna brg terpakai.. pertandgan ikut kumpulan...aku buat poster.. jer..nk tgok poster yg aku buat...buka kt insta..mlas nk upload..

ini chin,,model utk fesyen guna brg terpakai...aku pling rapat dgn dye ni dlm group..walaupun dye chinese..ade org igt yg kiteorg nie rumate,,sbb terlalu rapat...pdahal x..hahahaha...
APEPUN BEST LAH DAPat GROUP A...

mggu seterusnya aku dh start kelas dh,,,first day,,blajar naik bas,,kiteorng wajib amik bas 3U utk pergi fakulti,,bas zon 6 utk pegi KTM...yg bestnya hari jumaat x de kelas,,yeah freeeee... tpi seksa sgt sbb kelas kamis habis pkul 7 ptg...start pkul 8 pagi,,balik pkul 7...hari tu aku pegi pkul 7.30 pagi,,balik bilik pkul 7.30 mlm..mmg 12 jam tepat aku ddk fakulti..hahah penat...

muka penat tggu bas pada pkul 7ptg..sib baik terang lgi time uh..hahaha... pastuh hari jumaat,,aku balik umah,,pkul 7.30 pagi aku dh keluar bilik sbb nk balik umah..aku beranikan diri utk pegi ktm sengsorg,,balik sengsorg..huhu..mne ade kwan,,sedih x..hahaha..x pe kita kne berdikari (CEH!!!)...aku sampai umah lebih kurang pkul 12.30tghari,,lmbt skit sbb ade hal..hee.. 
muka ceria dpt balik
sampai jer rmh..aku kelam kabut pegi print borang nk mohon JPA,, pastu gi kedai photostate,,pastu pegi skolah,,dan dlm pkul4 aku kelam kabut pegi pos laju,,,hahaha..merempit doh aku,,walaupun time tuh pkai jubah...hahaha..pastuh mcm hal yg berlaku..mcm masalah,, aku stress sgt,, sampai termenangis... aku bkn senang nk nangis,,tpi mgkin dh stress sgt kot...huhu..  pastuh uruskan psal interview TNB lgi..mmg stress ssgt..rse cam nk menjerit..tpi hanya mampu menangis sengsorang dlm bilik...huhu

okelah ckup sampai sini jer...bye...