Sunday, December 28, 2014

Persatuan Kanak2 Istimewa Bangi (PKIB)

Ahad 16 november..
aku nak pegi mengajar kanak-kanak istimewa kt bangi.. aku teruja sgt,, mula2 aku igt knak2 istimewa ni cuma down sindrom je, tpi rupanye byak jenis,, ade downsindrom, ade yg pekak, bisu, autism, hyperactive.. aku ditugaskan utk mengajar alif ba ta,, knape alif ba ta je?? sbb dyeorg jenis yg lmbt tgkap,, even huruf alif pun dyeorg x boleh igt,, jgn expect dyeorg bole hafal smua,, dye hafal 1 or 2 huruf pun dah bersyukur dah.. after dye dpt blajar,,kita bg dye award, contoh boleh main..tpi main pun kne blaja sbb ade huruf jawi dekat mainan tuh..

aku dpt plajar name syafiq, 8tahun, autism.. dye x bole ckp,, respond melalui gerak tgan je,, dye suka match2 bnda,, dye boleh match huruf2 jawi.. dye agk kasar,, suka pukul org,, k aku kne pkul,,pastu dye nak peluk,,ok2.. best lah ajar dyeorg,, byak bnda kita blajar sebenarnye,,


gmbr ni waktu solat dhuha,, ank2 istimewa ni, dyeorg berpaksa amik wuduk,, sembahyang.. kita x boleh suruh dyeorg,, "ok pegi solat".. x,, xbole gitu, kita kne pegang kuat2,, kalau x dyeorg lari.. bacakan alfatiha kt telinga dyeorg,, bacakan ayat2 dlm solat..
aku rase sebak sgt sbb knape kita yg normal ni xnk solat,, knape kita yg normal ni tggal2kan solat,, ramai org yg x mampu nk solat dgn sempurna,,teringin nk solat,, kita ni,, astagfirullah.. igtlah,,dunia ini hanya sementara wahai kawan2 ku

my group, dyeorg tgh buat mural kt luar rumah kanak2 istimewa ni

k ini anak murid aku,, sorg danish, sorg darwish kot,, xigt lah nama,, they look normal tapi hakikatnya mereka tak..


my group buat bahan bantu mengajar,, dyeorg kne pastikan bahan2 tersebut kalis air,,kalis gigit,, smua lah,, kalu x nnt cepat koyak dikerjakan oleh budak2 ni..hehehe



 yeah after 2 month,, dah buat yg ni,,tahniah my friend


this is my last day at PKIB (persatuan kanak2 istimewa bangi),,mereka buat persembahan, they are so cute..hehehe..insyaallah 2015 aku nk dtg lagi..bkn berakhir disini je..

this is my presentation day..after dah selesai program,, kne present..daebak..


k ini tempat dye.. kalau nk bg sumbangan,, ade no akaun situ.. x salah kan menyumbang kepada kebajikan..xbyak pun,, sikit pun jadilah..

Sekian

Sunday, November 30, 2014

Unforgettable Day

Pada awal bulan ni dan pada tarikh yg tidak aku igt, ade satu kejadian yg menguji kesabaran aku.. Alhamdulillah aku dpt bersabar.. hehehe.. awal bulan november aku balik rmah sbb dah dekat 3 mggu x jejak rmah kan..walaupun ade program that week aku balik jugak.. tpi aku balik ukm balik hari sabtu, sbb ahad pagi aku ade program.. Mcm biase aku akn naik bas pkul 2.30 dri rmah, smpai seremban pkul 4.. tggu tren dan dpt annoucement yg ade pokok tumbang dekat batang benar, around setgah jam jugak lah tggu, lpas tu tren pun smpai.. naik tren sampai nilai, lepas tuh dpt annoucement lagi,, tren xdpt truskan perjalanan sebb pokok tumbang dan hujan lebat.. tren patah balik.. aku dah buntu, aku trus call ayah aku, x angkat.. call kakak aku, xangkat and aku xtau nk buat ape dah.. aku xtau nk pegi mne. dah la sengsorang.. pastu aku call along aku, alhamdulillah along aku x keje, sbb selalunye hari ahad petg dye keje.. aku balik rmah abg aku,, kalau xde program ahad pagi, aku balik rmah terus..

Sementara tggu abg aku tuh,, aku gi beratur nk amik tuntut duit tiket,, aku bwak 2 beg,satu beg pegang dan satu beg sandang.. aku ni punyalah cuai, letak beg duit dlm beg pegang,, aku letak gitu je,.senang lah kan org nak amik,, lpas je tuntut duit tiket, aku pegi bus stop nk tggu abg aku.. pastuh carik beg duit xde,, byak kali aku cek xde.. Ya Allah beg duit aku, aku x risau duit, aku risau ic,lesen,kad matrik,kad bank, segala kad lah kan..aku xtau nk buat ape, sengsorang kan.. aku pun gi kat abg polis (abg ke?? pakcik lah) k pakcik polis,, aku citer lah.. pastu dye ckp dye x boleh buat ape2 sbb org ramai.. lame gak lah berborak,, pastu pakcik tuh kate cuba cek balik,,mne tau ade pulak..
Bismillahirrahmanirahim,, taraaaa ade.. Ya Allah mcm mne beg duit aku boleh ade,, tdi aku cek byak kali,,xde.. pakcik buat magik ke hape pakcik... saya dah risau sgt ni.. pastu pakcik tuh ckp,, lain kali hati2 letak beg duit kat tmpat yg org xnmpk.. ok pakcik,,terima kasih sgt.. aku dah risau dah beg duit hilang,, nnt ayah aku marah T.T

Lpas tuh baru abg aku smpai..lame giler abg aku ni nk amik aku..smpai rmah dye makan2,,semayang,,main2 ngan ank buah aku,,pastu dlm lpas magrib aku sruh abg aku hantar aku kt ktm,, aku pkir klau aku gerak pepagi, aku xsempat pegi program aku ahad tuh,, aku nk balik ukm mlm tuh jugak,,walaupun ayah aku xbg,, tpi aku nk balik jugak..




bye maksu..hahaha.. alhamdulillah pokok tumbang dah dibersihkan dan tren dah bole gerak..
mlm2 dalam tren xramai,, hanya beberape kerat je.. dalam perjalanan,, tren tetiba berhenti, dan lampu padam.. kau tau ape perasaan aku,,mcm2 bnda negatif timbul,try tenangkan diri,, selawat byak2,, dah lah gelab dlm tren,, ade beberapa org je dlm tuh.. around 20 minit jugak lah stop.. dekat pkul 10 jugak lah smpai ukm,, smpai je bilik,,mandi semyg, trus tido.. rumate aku xde..sengsorang je lah.. mcm2 aku alami hari tuh.. aku xmampu buat ape.. hanya bersabar je lah..

Korang nk tau ke program ape yg penting sgt ahad pagi tuh smpai kelam kabut nk balik..bersambung next entry ok..


Monday, October 20, 2014

Jalan - Jalan

Hai Assalamuaikum, cuti midsem bermula yahoo yahoo..
(tak pyah nak yahoo sgt, lpas cuti kau tuh byak exam) =.=' k fine..
Oklah back to story asal. Setelah merancang beberapa bulan untuk jalan2 dgn family, akhirnya aku dan family decide nak pergi bercuti dekat singapore je.. x nak lah ppegi jauh2.. nnt kene naik kapat terbang.. dah lah tahun ni byak kes dgn kapal terbang.. Mula mak abah nak pegi,, last2 dyeorg xnk.. Yela singapore kan tempat main2 je..tambah2 kiteorg pegi universal studios je.. mak abah malas lah..
disbbkan dyeorg x nak, aku pegi renew passport sensorang.. sedih tau,, dah la time buat passport hujan lebat, seb baik x beratur panjang..


pegi singapore khamis lepas (16hb oktober).. pegi johor 15hb.. lepas kelas je aku cabut pegi johor..hahaha.. aku tido rumah mak ndak kat permas jaya.. mlm tuh before smpai umah mak ndak, singgah JPO jab.. akak aku nk beli handbag (=.='' x beli pun),, JPO branded weh,, x mampu aku.. aku mampu tgok..hahaha.. smpai umah mak ndak 11.00 malam x silap.. pepagi subuh dah keluar dah nak kejar bas pegi singapore..

yang pegi family makcik aku, along dgn kakak aku.. sesampai je trus tgkap gmbr kat logo universal studios yg gmbr bumi tuh... gmbr ke?? x bentuk bumi tuh.. pastuh benda pertama yang kiteorg main ialah naik sampan madagascar.. k budak2 x boleh naik... sumpah best dalam tuh.. dalam tuh ade madagascar n the geng,, berjoget2.. pastuh kne sembur air.. abg ipar aku kne sembur... hahahahaha.. seb baik aku x kne..


lpas tuh tgok persembahan madagascar,, atototo comelnye.. "i like to move it move it,, i like tooooo move it" tgok instagram(eifamiyako), aku ade upload video tuh .. omei.. pastuh nk amik gmbr dgn binatang(madagascar) tuh kne beratur.. lagi tgok movie 4D (SHREK) best kt legoland krikk krikk xbest..hahaha.. byak lagi lah.. mlas nak cerita boleh x.. yang paling best main transformer ride.. sape yang pegi UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE, korg WAJIB, WAJIb, WAJIB naik transformer ride.. hahaaha.. best sgt smpai nak nangis(takut)..rase mcm betul.. aku naik dgn kakak dan abg aku, kakak ipar aku tggu luar jaga anak.. aku rase pecah gegendang telinga abg aku.. aku ngan akak aku jerit macam ape ntah..hahahahahaha.. aku pelik pehal abg aku gelak je.. aku punyelah jerit hahahaa..

ape sebenarnya transformer ride ni.. transformer kan sbuah kereta yang boleh jadi robot kan.. kita duduk dlm tuh,, pastuh

"Get ready to experience this hyper-realistic 3D thrill ride, right in the middle of all the action in the incredible world of TRANSFORMERS. The fate of humanity hangs in the balance as villainous DECEPTICONS invade NEST Headquarters to steal the ALLSPARK. And you’ve been volunteered to take it to safety and save our planet! Race through the city, zipping through subway tunnels, down city streets and across high-rise rooftops, hanging on for dear life. Join OPTIMUS PRIME and the AUTOBOTS as you become a freedom fighter in the ultimate 3D battle against the forces of evil.

Height Restrictions: Guests must be 102cm in height to ride. Children 102cm to 122cm must be accompanied by a supervising companion
Guest prone to motion sickness, dizziness or giddiness should not ride"

boleh tak aku mlas nk tulis..hahaha copy je kat laman web uss tuh... best lah mmg best hahahaha..Pastuh tgok banyak show,, ade dance ade tembak2,, terasa mcm kanak2 balik.. hahaha.. k lepas ni nak pegi disneyland pulak lah (berangan).. family aku mmg suka berjalan, every year wajib ade family day,, sape yg mcm mampu skit bole pegi luar negara.. katenye tahun depan nk gi bandung dgn beijing.. k kalau abah pegi, aku pegi.. klau abah x pegi,, aku x nk.. sbb ape?? (anak abah ke minah ni).. xlah.. sebab kalau abah pegi, semua perbelanjaan abah bayar.. " Adik nak beli ape, amik je" hahahaha
name je mahal... tpi tgan penuh wehh

siyes aku pegi singapore guna duit sndri, perbelanjaan sndri, gilo mahal barang kat sano..huh!! air mineral kosong dah rm15, makan kat sane je RM80.. souvenior lagi untuk kwan2.. abg aku kate,, byar je, jgn nak convert ke ringgit malaysia.. kalau convert mmg mahal.. lelap mata je lah aku bayar..
kalau tak dapat beli pun, amik gambar jelah.. orang2 kedai kat sane x marah kalau kita amik gmbr dalam kedai.. kalau kt Malaysia.. skit2 no picture.. terutama kedai branded... cehh..
Meh kite tgok gmbr mehh...hehehe



sis , sis-in-law and me

 tolong jgn amik gmbr saya..saya malu




 yeah, i'm the best daughter..
 

ke benda tuh patung sebenarnye, tpi dye boleh bergerak2.. akak aku takut tpi nak amik gmbr.. cehh.. gitu lah gmbr dye..jauh kemain.

nie lah dye smua yg pergi


malam aku balik lah malaysia balik.. sehari je aku pegi singapore.. kalau nak tido sane,, kos lagi, baik aku tido johor, free of charge.. thanks to mak ndak bg tumpang tido.. siyes aku nk pegi lagi USS.. sape nak pegi?? jom pegi dengan aku..hehe nak ajak kazen aku lah..

Jumaat lepas sembahyang jumaat,, kiteorg rayau johor plak, kiteorg pegi Country Garden.. ade ape kat sana?? garden lah.. hahaha.. just utk amik gmbr jelah.. cantik lah jugak tempat tapi sayang nya, aku annoying dgn guard kat sane.. pijak rumput sikit, kene tiup wisel, pegi persisir pantai, kene tiup wisel, duduk atas batu, kene tiup wisel, pegang pokok, kene tiup wisel.. aku kne tau tak.. malu tau tak!!! pijak rumput pun x bole...=.=''





Pastuh gi rumah mak lang dekat Batu Pahat.. lepas tido rmah mak lang sehari,, pegi melaka pulak.. pastuh baru balik negeri sembilan.. memang cuti betul aku sepanjang cuti mid sem ni kan..hahahah
Selangor-> Johor -> Singapore -> Melaka -> Negeri Sembilan -> Pahang (insyaallah jumaat ni)

k lah..mcm dah pnjg jeh ni.. kalau tulis blog 1000 patah perkataan pun xpe.. kalau buat esei, 100 patah pun aku rase banyak.. hehehe

Surprise for me

My birthday dah lepas dah.. thun ni aku sambut 3 kali..hehehehe.. thanks bg yang buat surprise. Masa besday aku tuh,, aku demam dan xde mood nk call sesape.. selalu nye aku msty call smua kwan2 baik aku almaklumlah percuma..aku x call sesape pun kecuali sorang.. best forever aku..hahaha.. pastuh aku dah pesan kt rumate aku,jgn bgtau sesape pun psal besday aku.. sbb aku x nk dyeorg sambut beriya iya.. beli kek.. pecah kepala pkir nak buat surprise..

Besday aku pun berakhir..dan pada 11 oktober,, aku pkir dah x kn ade org nak sambut kan.. so aku x expect ape2.. tetiba, sorang kwan aku ni ajak keluar, dah la time tuh maghrib.. aku buat seribu satu alasan, dan dye Berjaya buat aku pkai tudung.. siap2 pkai tudung,, dyeorg msuk reramai.. siap nyanyi lagu happy birthday,, dyeorg bwak kek gulung yg dihias dgn coki coki.. dyeorg xbeli kek sebb kedai kek tutup.. aku ckp aku xnk kek,, sbb kalau beli kek, akn menghabiskan duit dyeorg dan akn membazir.. bukan mkn sgt kek pun..
muka compang camping habis.. sebab kononnye nk kuar pi teman kwan lah..

guna gunting tau potong...ahahahah

just nice hehehe i like



Kek gulung tuh baru best.. walaupun xsesedap kek secret  resepi,, tpi aku tau lah yg dyeorg ikhlas sambut besday aku.. heheh

Itu kawan2 U, kwan2 kat rumah pulak,, Kawan2 aku nih tahu yang aku ni mmg tgh cuti midsem dan dyeorg pun cuti sem.. dyeorg pun ajak keluar, kononnyer nak hilangkan stress lepas exam.. dyeorg mmg la lepas exam.. aku nih nak exam.. haih.. ikut kana je lah.. pegi tgok wayang,, pegi karaoke.. Balik malam,, kne marah dgn abah.. T.T.. xde lah kne marah sgt,, Cuma abah marah sbb balik malam.. parents aku kenal dgn asu, atin nabilah dgn atin farhana.. so dyeorg bg kepercayaan utk keluar ngan dyeorg.. Parents kwan2 aku pun knal aku.. hehehe senang kalau parents kenal kwan2 ni..senang dpt green light utk keluar..

Sambung ke cerita asal.. mula2 makan kat marrybrown, lpas dh order makanan,, asu ajak atin farhana beli topup.. tggallah aku dgn fatin nabilah.. pastuh aku ckp kt atin nabilah, “aku dah lapar, nape lame sgt dyeor beli topup”.. rupanye beli kek.. haihh terharu buat kali kedua.. thanks kwan2.. love you lah..pastuh pening cemana nk abiskan kek.. at last abis jugak.. pelahap tau korg ni..hahaha





Last sekali aku sambut besday dekat kampung Pahang.. aku ckp kt akak aku yg aku nak sambut besday 3 kali tahun ni,, dan akak aku beli kek yg ketiga utk aku dan baby October yg lain.. thanks to my sister.. knape nak tiga kali..ntah la... hehehee



Thanks Everyone Love You.. 




Friday, October 10, 2014

Raya Aidilfitri dan raya aidiladha

Assalamualaikum...
lamanya lamanya lamanya lamanya x update blog. dulu rajin sekarang mlas skit nk update. skit ke? malas bnyak nk update. Busy lah, byak kejer nak buat. Tambah2 bila dah tukar aliran perakaunan nih.. banyak benda kne hafal,igt..ermm.. ok aku tau agak lmbt nak update psal raya tapi nak update jugak. tak kira nak jugak..hehe..

RAYA AIDILFITRI
macam biase,semenjak abg2 dan kakak dah kawin, raya kat rumah je.. lpas semayang raya baru balik kampung.. Tapi balik kampung pahang je. Kalau balik kampung perak selalunya 2 minggu raya.. Jauh lah katekan.. hehe


 ok ni gmbr first raya dari kiri alang, abah, emak, cuya and me
yg ni gmbr family along,.. dari kiri faiq, kak emmy dan hujung along..
faiq gitu sebab die merajuk.. tak tau lah nape.. bad mood pulak dipagi raya.. dyeorg semua purple, aku je wane gold.. hahaha.. angah dgn kakak raya kt rumah mak mertua dyeorg.. raya tahun ni mcm sunyi xde kakak padahal before ni dye dah pnah raya rmah suami dye.. hahahaa

k lepas smyg raya,,mkn bergmbr balik kg.. kat kampung lgi meriah.. disebabkan aku lmbt balik, so mcm x dpt jeh duit raya.. tpi aku xtau malu mintak.. hahahaha chill jerr.. dyeorg ok..
raya kedua pulak ade majlis pertunangan dua pupu aku.. xde tema pun..tpi kami sekeluarga pakai oren..

rumah pun oren tau.. bkn perempuan jer, lelaki smua pkai oren.. budak2 pun oren.. bila dah nmpk oren tuh,,dah tau dah,, itu keturunan wan daro.. smpai mlm ni beraya.. seingt aku,, raya kedua aku balik rumah kt juasseh pukul 3.00 pagi.. seb baik abah tak marah.. hihihi bila dah jumpe sedara..emmm x igt nak balik.. abah dgn mak dah balik juasseh dulu..

raya ketiga,, mereka2 smua nih bertandang kt rumah aku.. kalau dyeorg dah dtg,, ermm mcm kenduri, byak mknan kne masak.. huhu.. pastuh dah mkn photoshoot.. k fine fon aku pnuh gmbr dyeorg, gmbr aku xde sbb aku x pkai baju raya.. cehh smpai hati.. nak pkai baju raya apenye,, ddk rmah je..hahaha
ok satu jer aku letak walaupun ade beratus dlm album aku..hihihi at least ade kan..hahahaha

Raya keempat kluar jalan2 dengan kawan2 sekolah menengah.. pegi 2 buah kereta dan 3 bijik motor.. dekat 12 rumah jugak kiteorg pegi.. malas aku nak listkan.. dari pukul 11 smpai 9.30 malam.. longlai badan aku buatnye.. penat sgt.. best tapi tulah hampir smua rumah mkn mee goreng..hahaha.. rumah last je yg mkn bihun.. aku rase tmbh sekilo kot berat aku sehari tuh..hahahah.. ape nak citer lagi eh.. oh byak lah yg best,, x tercerita, yg penting best lah kan.. hahaha..jumpa dyeorg ni pun setahun skali jer..



Raya kelima ermmmm pegi mne eh,, aku x igt.. haa pegi rumah adik mak aku kat kuala kepis, itu jer pastuh balik rumah,, ade org dtg dri tghari smpai ptg.. ptg ke?? ehh malam.. ermm layan org dtg je.. x pi mne2 pun
 


ngadaplah gmbar aku dengan afrina tuh..hahahahaha.. afrina dah balik juasseh,,tuh aku ajak dye selfie..
ok ckup untuk raya aidilfitri.. kita pegi ke raya aidiladha pulak..

RAYA AIDILADHA

raya haji kali nieh x balik kg buat pertama kalinya, kerana wan aku dtg rmah aku,, raya kt rmah aku.. Wan x sihat, so ayah aku sbgai anak sulong bertggungjawab bawak wan balik..hihihi..
raya haji,,aku buat assignment je.. msak?? x .. mak aku yg msak..hee raya haji semua adik beradik ade kecuali along.. dye kejer.. kejer hospital mana ade cuti..sian..huhu



 raya haji tak pegi mne pun..tpi bersiap cantik2 bagai ni sbb nak bergmbr jeh... hahahaha.. mak aku tye korg ni nak gi mne?? hee kami hanya nak bergmbr jer.. pastuh abis jer sesi bergmbr,, aku ajak akak aku buat kek.. akak aku dgn dress yg labuh tuh,, buat kek.. aku tukar tshirt dah.. xselesa bila memasak pkai dress.. hahaha.. kami buat kek caramel utk besday abg ipar aku..
 haa.. ni gmbr akak aku,, laki dye dan ank... ehh tak pina tuh semak je... mak ayah eh lain..hahaha..  pastuh lepas zohor kononnye nak pegi tgok wayang citer annabelle lah,, nak main bowling lah.. tpi x jadi.. mak dah setuju dah nak jaga pina dgn adam.. hahaha kakak2 ngan abg2 nak pegi tgok wyg tpi x nak bwak anak..hahaha..  tak jadi sbb ramai yg dtg ptg tuh tgok wan.. adik2 ayah aku dtg nak tgok wan..yelah raya mesti nak tgok parent kan..

disebabkan xjdi tgok wyg..kami buat photoshoot lah...hahaha.. kami giler bergmbr..
aku yg dah transform jadi bibik tdi sbb msak trus tukar balik baju untuk bergmbr..
tuka baju,pkai tudung,pkai bedak bukan nak jalan2 tpi nak bergmbr...hahaha..




ini lah hasil photoshoot.. byaak lagi tapi mlas lah nak upload..

ok ckup smpai sini.. nnt aku update lagi yer darl...

Before tuh HAPPY BIRTHDAY TO ME yang ke 20.. 
erin malek dah kawin.. aku?? ntah la bile..hahahaha