Sunday, December 28, 2014

Persatuan Kanak2 Istimewa Bangi (PKIB)

Ahad 16 november..
aku nak pegi mengajar kanak-kanak istimewa kt bangi.. aku teruja sgt,, mula2 aku igt knak2 istimewa ni cuma down sindrom je, tpi rupanye byak jenis,, ade downsindrom, ade yg pekak, bisu, autism, hyperactive.. aku ditugaskan utk mengajar alif ba ta,, knape alif ba ta je?? sbb dyeorg jenis yg lmbt tgkap,, even huruf alif pun dyeorg x boleh igt,, jgn expect dyeorg bole hafal smua,, dye hafal 1 or 2 huruf pun dah bersyukur dah.. after dye dpt blajar,,kita bg dye award, contoh boleh main..tpi main pun kne blaja sbb ade huruf jawi dekat mainan tuh..

aku dpt plajar name syafiq, 8tahun, autism.. dye x bole ckp,, respond melalui gerak tgan je,, dye suka match2 bnda,, dye boleh match huruf2 jawi.. dye agk kasar,, suka pukul org,, k aku kne pkul,,pastu dye nak peluk,,ok2.. best lah ajar dyeorg,, byak bnda kita blajar sebenarnye,,


gmbr ni waktu solat dhuha,, ank2 istimewa ni, dyeorg berpaksa amik wuduk,, sembahyang.. kita x boleh suruh dyeorg,, "ok pegi solat".. x,, xbole gitu, kita kne pegang kuat2,, kalau x dyeorg lari.. bacakan alfatiha kt telinga dyeorg,, bacakan ayat2 dlm solat..
aku rase sebak sgt sbb knape kita yg normal ni xnk solat,, knape kita yg normal ni tggal2kan solat,, ramai org yg x mampu nk solat dgn sempurna,,teringin nk solat,, kita ni,, astagfirullah.. igtlah,,dunia ini hanya sementara wahai kawan2 ku

my group, dyeorg tgh buat mural kt luar rumah kanak2 istimewa ni

k ini anak murid aku,, sorg danish, sorg darwish kot,, xigt lah nama,, they look normal tapi hakikatnya mereka tak..


my group buat bahan bantu mengajar,, dyeorg kne pastikan bahan2 tersebut kalis air,,kalis gigit,, smua lah,, kalu x nnt cepat koyak dikerjakan oleh budak2 ni..hehehe



 yeah after 2 month,, dah buat yg ni,,tahniah my friend


this is my last day at PKIB (persatuan kanak2 istimewa bangi),,mereka buat persembahan, they are so cute..hehehe..insyaallah 2015 aku nk dtg lagi..bkn berakhir disini je..

this is my presentation day..after dah selesai program,, kne present..daebak..


k ini tempat dye.. kalau nk bg sumbangan,, ade no akaun situ.. x salah kan menyumbang kepada kebajikan..xbyak pun,, sikit pun jadilah..

Sekian

No comments:

Post a Comment